Neer en op

Neer en op.
ik donder in een krater
het lava verbrandt
mijn nietszeggende gedachten
sijpelen langs de bergwand

ik klim via
de rotsen naar boven
as op mijn rug
begin erin te geloven

ik sta op de vulkaan
mijn voeten op het steen
in één hand helderheid
in de andere ‘fucking insane’

dan hoor ik gerommel
zie de rook beginnen
kan er niks aan doen
voel de vulkaan van binnen

ik spat uit elkaar
de stenen donderen overal
ben me er bewust van
sorry voor mijn zwart gal

ik klim weer op
bied mijn excuus aan
het is niet jouw schuld
maar van de vulkaan

Mijn lijf schokt en beweegt alle kanten uit, gecontroleerd, ongecontroleerd, links en rechts, vanuit mijn heupen, gedraaid, omhoog. Ik bal mijn vuisten en strek mijn armen richting het plafond, alle spieren in mijn lijf spannen aan. Door mijn hoofd schieten beelden van het afgelopen jaar.
De eerste schooldag van de meisjes, ruzies met Karin én het weer goedmaken, van een retraite genieten en verstrooid thuiskomen, maar er sterker uitkomen, mijn eerste voetbalwedstrijd na mijn kruisbandblessure, gek doen en geinen met Namé en Joya in Kijkduin, skelteren in De Panne, me compleet ergeren aan ze, nogmaals en nogmaals, genieten, veelvuldig mentaal op mijn bek gaan en weer opstaan, dansen thuis met Karin en de meisjes, dansen op techno onder invloed, dansen op blote voeten, mediteren, voetballen, bank drukken, koken, op het strand zitten, Port Zélande, alleen zijn, een natural high.
De beat versnelt en ik spring alsof mijn leven ervan af hangt, als een kind zo blij…

‘ Dancing is like dreaming with your feet!’ — Constanze Mozart

5 rhythms
‘Zullen we nog even kletsen voor we naar binnen gaan?’, vraagt Claudia, dierbare vriendin. Ik ben samen met haar bij een ‘spirituele’ 5 rhythms  dansavond. 5 rhytms is een filosofie die kortgezegd gaat over muziek en dans gebruiken om in je lichaam te komen en je emoties te zien en te ervaren, en

bovenal ook los te laten. Vandaag staat in het teken van het jaar afsluiten. Zowel ik als Clau voelen wat weerstand en ongemak als we voor de deur van de gymzaal staan waar Ron Hagendoorn zijn 5-rhytms avond houdt (je mag immers niet praten tijden het dansen). ‘Laten we er maar gewoon voor gaan’, zeg ik terwijl ik mijn sokken uitdoe. We lopen de zaal in. ‘Zoek zo meteen iemand op, en deel jouw moment van het jaar en ga daar straks op dansen’, zegt Ron niet veel later. ‘Ok, ik ga zwerven’, zeg ik. ‘Zie je zo.’

Laagje dieper
Als het moment daar is om ‘iemand’ op te zoeken, vinden Claudia en ik elkaar (bewust, want iemand anders opzoeken is nog te ongemakkelijk eigenlijk). We gaan naast elkaar zitten op de vloer van de gymzaal. Nadat zij heel open heeft gezegd wat haar heeft geraakt, begin ik. ‘In eerste instantie moest ik denken aan mijn knie en weer voetballen, en die meiden die naar school gingen, nieuwe klas allebei. Maar als ik een laagje dieper kijk, gaat het denk ik vooral over mezelf vinden en telkens opnieuw beginnen…”

When you dance, you can enjoy the luxury of being you’ – Paulo Coelho

Echt opnieuw beginnen
Opnieuw beginnen is één van de pijlers in mindfulness. Ik vind het echt een openbaring om me dat te beseffen, dat elk moment weer een kans is om opnieuw te starten. Geruststellend vooral, voorbij aan goed en fout. Je verkloot een momentje door uit je stekker te gaan, vervolgens is er de mogelijkheid voor een frisse start. Als je een flater hebt begaan, iemand hebt teleurgesteld, sterker nog jezelf, en als je bijvoorbeeld een kruisband hebt afgescheurd, is er altijd de mogelijkheid voor een nieuw begin.

Ik sluit ook aan guys. 😊 Ik ga voor mijn eerste invalbeurt. Even kijken hoe lang’ – Dave Hoppema, groepsapp DSVP 7, 1 april 202

Voetballen
Op vrijdag 1 april 2022 stuur ik mijn team bovenstaande app. De volgende dag maakte ik mijn eerste minuten voetballen na 1,5 jaar revalideren. Ik dartelde over het veld. Alsof ik voor het eerst ooit op een veld stond. Sindsdien heb ik elke keer een glimlach op mijn gezicht als ik mag spelen. Telkens sta ik daar weer alsof ik er voor het eerst sta.
Terug naar een ander moment dit jaar: ‘Kun je accepteren dat er geen zielsverbinding is?, ‘zei George, goede vriend en tantra coach toen ik bij hem in een sessie mijn moeder beter wilde leren kennen. ‘’Want droom je wel eens over je moeder?’ ‘Nee, eigenlijk nooit’, stamelde ik. ‘Die boodschap is dan toch duidelijk.’, vervolgde George. Voor het eerst in mijn leven hoorde ik afgelopen jaar een andere benadering over de band met mijn moeder: misschien is er wel geen zielsverbinding, wat niet betekent dat er geen liefde was, zei George nog, maar toch. Het veranderde wel mijn perspectief op mijn verleden en mezelf.

‘ Everything is practice.’- Pele

Mezelf heel tof vinden
Het was denk ik november dat ik George sprak. In juni was ik op retraite en er gebeurde iets dat daaraan raakte. Ik ontmoette een mooie vrouw en met name in een 1 op 1 meditatie-oefening leerde ik door de ogen van haar, mezelf weer leuk te vinden. Het verwarde me ook wel, wat gebeurde daar? Toen ik later in het bos liggend op het gras een laag dieper keek, leerde ik dat het niet om haar ging, maar besefte ik dat er vooral in het algeheel liefde mag zijn. Ik voelde ineens liefde voor mijn moeder, wat er mocht zijn, voor Karin, mijn meisjes, de desbetreffende vrouw, meer nog, voor mezelf. De dag erna deden we een meditatie met de groep, en ik voelde zoveel zelfliefde. Vond mezelf ineens echt heel erg tof! Dat was misschien wel hét moment van 2022!’

‘ Do your thing and don’t care if they like it.’ – Tina Fey, Bossypants

De BPM stijgen
Terug naar de 5-rhytms avond bij Ron. Ik stuiter door de zaal. Om me heen 20 mensen die ook helemaal uit hun dak gaan, en in hun eigen wereld zitten. Ik zie mensen op de grond kronkelen, anderen rennen, schreeuwen. Ik sta op mijn plek, voeten stevig op de vloer en beweeg mijn bovenlichaam loeihard op en neer met de beat. Bam, bam, bam… Gooi het echt helemaal los. Dan kijk ik op, en zie ik Claudia. Ze heeft haar hand op haar hart. Moet heel hard glimlachen, dans naar haar toe, en we springen samen als twee blije kinderen neer en op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *