Don’t worry, be happy for others

Een stroomstoot schiet langs mijn nekvel
Alleen al als ik je zie
Alsof de letters in jouw ogen
De batterij zijn van mijn energie

Een tropisch briesje waait langs mijn gezicht
En tovert een glimlach rond mijn mond
Alsof het plezier in jouw bewegingen
Mijn dynamiek vervormt

Een ritmische klank circuleert door mijn oorschelp
Het is een melodieus geluid
Alsof de energie van jouw optreden
Een danspasje maakt op mijn huid

Een druppel van water chillt op mijn ooglid
Wanneer ik echt luister naar jou
Alsof de teruggekeerde rust in je leven
Me verdrijft van de kou

Een wit rooksignaal stijgt op uit mijn kop
En maakt me positief verward
Alsof de backdraft van jouw woord
Een explosie veroorzaakt in mijn hart

Ze heeft net voor het eerst zelf haar hoofd een aantal seconden onder water gehouden. Ze kijkt omhoog, vol verwachting… Ik hang over de rand van het kijk-balkon in het zwembad. Het zweet druppelt langs mijn slaap, de temperatuur is subtropisch. Zeer oncomfortabel eigenlijk, maar ik glunder en geniet.

Mudita en zwemmen

Namé, mijn oudste dochter, zit sinds een aantal weken op zwemles. Ik geniet ervan om drie kwartier naar haar te kijken in het water. Te kijken naar hoe zij geniet. In het Boeddhisme heet dat medevreugde, ook wel Mudita. Het is samen met liefdevolle vriendelijkheid, compassie en gelijkmoedigheid één van de vier Brahma Vihara’s, de kwaliteiten van het hart. Mudita wordt ook wel ‘onbaatzuchtige vreugde’ of ‘altruïstische vreugde genoemd’, ofwel vreugde vinden in de voorspoed van een ander.

‘Als je vreugde wilt, geef anderen dan vreugde; als je liefde wilt, leer dan liefde te geven.’ – Deepak Chopra

Altruïsme geen automatisme

Heel altruïstisch zijn, is een eigenschap die me niet heel natuurlijk afgaat. Van jongs af aan ben ik gewend om dingen in mijn uppie te doen letterlijk en figuurlijk. Als kind bouwde ik een muurtje om me heen door alle problemen thuis. In de puberteit zat ik veel alleen op mijn kamertje tv te kijken. Alleen zijn en dingen voor mezelf doen, is een diepgeworteld patroon. Pas toen ik in aanraking kwam met meditatie, begon ik dat steeds meer in te zien. En hoewel het eilandje me zeker als kind hielp, zag ik dat die egotrip als volwassene ook mensen kwetste. Ik wilde dat veranderen en ging soul-searchen. In het boek de 7 spirituele wetten van succes van Deepak Chopra las ik over de kracht van geven. De woorden raakten iets in mij dat lijnrecht stond tegenover hoe ik met mezelf bezig was. Echt een eye-opener. Ik vertrok daarop naar Zuid-Afrika en Bali om vrijwilligerswerk te doen. Ik trainde mezelf min of meer om sociaal te zijn, pas later toen ik nog meer ging mediteren, ontdekte ik ook hoe je de hartskwaliteit van medevreugde gewoon op je kussentje kunt ontwikkelen. Want hoewel ik vandaag de dag nog steeds regelmatig in de valkuil van mijn eigen ego val, merk ik dat als ik meer mediteer ik veel zachter ben voor mijn omgeving en ook meer kan genieten van andermans geluk. 

‘Life laughs at you when you are unhappy; Life smiles at you when you are happy; But life salutes you when you make others happy.’ – Charlie Chaplin

‘Als ik iemand hoor zeggen dat hij egoloos leeft, zie ik meestal iemand die zich met oranje omslagdoeken, wolken wierook en een hele hoop mooie woorden een spiritueel correct ego heeft aangemeten. Hij heeft de jas van het ego niet uitgetrokken, denk ik dan grinnikend, maar er een aanstellerige hoed bij opgezet.’ – Happinez

Medevreugde ervaren als mindfulness trainer

Ook als mindfulness trainer kan ik heel goed medevreugde voelen. Onlangs stuurde de moeder van een 12-jarige jongen aan wie ik training geef me een appje. – Ik durf het bijna niet te zeggen maar hij lijkt echt aan het veranderen te zijn. Ik hoor alleen maar leuke verhalen. Hij appt me minder, is blijer. – Ik las het berichtje met kippenvel, wetende ook hoe zwaar ze het hebben gehad afgelopen jaren. Het trainerschap is iets dat ik doe vanuit mijn hart. Als ik nu samen kom met mijn nieuwe partners in crime voor mijn nieuwe mindfulnessproject, en we staan tijdens een meditatie stil bij onze intentie, krijg ik eigenlijk standaard een sterk gevoel in mijn borst, en raak ik emotioneel. Mijn hart geeft me een heel duidelijk signaal dat ik op het juiste pad ben. Het vooruitzicht dat ik mensen blij kan maken of kan helpen via een mindfulness training geeft me heel veel voldoening.

‘Thousands of candles can be lit from a single candle, and the life of the candle will not be shortened. Happiness never decreases by being shared.’ – Buddha

Enorme jute Sinterklaaszak

Zondag is het Sinterklaas. Ik word er blij van om cadeaus te kopen voor anderen, maar ik merk ook een tegenstrijdig gevoel. Zondag zal er namelijk een héle grote zak met cadeaus op zolder staan. Ik zal er van genieten als de kinderen met veel enthousiasme naar boven zullen rennen, als ze vol verbazing de enorm jute Sinterklaaszak zien. Ik zal genieten van de magie in hun ogen. Ook zal ik genieten als ze alle cadeautjes open maken. Maar uit ervaring weet ik ook dat ze de presentjes vervolgens ook weer zomaar in een hoek kunnen gooien. Wat dat betreft geniet ik vooral van de voorpret of hang ik liever zwetend over de rand van het kijk-balkon in het zwembad.

‘Don’t Worry, Be Happy for Others’ – Unknown

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *