Splitsing

De twijfelaar in mij steekt regelmatig de kop op. Of ik nu in de zee lig met mijn surfboard, te stoeien met de golven of dat ik de keuze maak om een hamburger te gaan eten bij de Burgertrut. Ik kan soms verdrinken in dualistische hersenspinsels. Niet op het moment dat ik kies, maar vooral na de keuze.

Ondermijning

Ik twijfel dan of ik wel de juiste beslissing heb genomen. Meestal aangezwengeld door tegenslag, bijvoorbeeld nadat ik de zoveelste wipeout heb gemaakt tijdens een surfsessie; waarom surf ik ook alweer? Misschien kan ik beter gaan schaken…? Of op het moment dat mijn burger niet te vreten is; had ik toch niet naar de Thai moeten gaan? De dynamo in mijn brein is een kei in het verzinnen van mogelijkheden die mijn keuzes ondermijnen.

Boyhood

Van de week zag ik de film Boyhood. Een filmproject van twaalf jaar over het leven van een gezin. Een trage film over het alledaagse. Scheidingen, puberende kinderen, verstrooide volwassenen, romances, vriendschapen, feestjes en conflicten. Het zette me aan het denken over het verloop van een mensenleven. De film laat mooi zien hoe bepaalde keuzes een leven drastisch kunnen veranderen.  Maar welke keuze je ook maakt die twaalf jaar gaan normaal gesproken toch wel voorbij, door soms een briljante keuze en soms een mindere. De keuzes zijn eigenlijk helemaal niet zo belangrijk, eerder de kunde om ervan te genieten.

Overschatting

‘We overschatten de waarde van het maken van keuzes’, hoorde ik dharmaleraar Matthew Brensilver zeggen tijdens een lezing. Elk moment voelt voor veel mensen als een splitsing. De ene kant op is goed, de andere kant op is slecht. Alles hangt af van die keuze, maken we onszelf zorgelijk wijs. Volgens hem onzin. In de eerste plaats zijn er helemaal niet zoveel splitsingen in het leven waar je je zorgen om moet maken. En het maakt al helemaal niet uit of je A of B kiest. Elke keuze is de juiste. Bovendien mis je door al dat gemijmer de ervaring van het moment. Dat waar het dus echt om gaat. No doubt about it…

Elke seconde op een splitsing
Ogen open, ogen dicht
Vragen stellen of zwijgen
Dansen in het donker, slapen in het licht
De verbazing heerst

Elk uur op een splitsing
Kogels door het raam, windbomen
Hangen of wurgen
De verstrooide man helpen, niet durven
In de greep van tijd

Elke dag op een splitsing
Zwarte deur, groene deur
Fietsen of liften
Met links uit bed, met rechts
Op zoek naar hét verhaal

Elk jaar op een splitsing
Mes op de keel, vork in de soep
Vastbinden of ontketenen
Stenen houwen, kiezels rapen
In slow motion op de vlucht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *