Leven met intentie

‘Papa, zullen we afspreken dat we vandaag lief zijn tegen elkaar. Dat je niet gaat schreeuwen.’, zegt Namé. Het is ochtend, ze is naast me gekropen in bed en we kletsen wat. Ik schrik een beetje van haar woorden. Ben me bewust dat ik niet altijd zachtaardig ben, zeker de laatste weken, maar het zo direct van m’n dochter horen is best confronterend. ‘Ik ga m’n best doen liefie’, zeg ik.

Radiating confidence of the heart

In 2009 kwam ik in aanraking met het Boeddhisme via de traditie van Thich Nhat Hahn. Hij vertaalde het achtvoudige pad naar 5 aandachtsoefeningen. Een soort van “regels” hoe je op een “goede” manier kan leven. Je kunt ze aannemen, dan krijg je een coole naam en neem je je voor om volgens de oefeningen te leven. Het duurde bij mij een aantal jaren voordat ik ze aannam. Vooral omdat de leefregels voor mij toch behoorlijk dogmatisch aanvoelden. Geen vlees eten of geen alcohol drinken bijvoorbeeld, waren persoonlijk nog een brug te ver. Pas toen ik de oefeningen ging zien als intenties, minder dogmatisch en een manier om bewuster met vlees en alcohol om te gaan, nam ik ze aan. Mijn coole naam werd: Radiating Confidence of the Heart.

‘Choose your intention carefully and then practice holding your consciousness to it, so it becomes the guiding light in your life.’ – John Roger

Juiste intentie

Juiste intentie is een van de stappen op het Boeddhistische 8-voudige pad (de weg naar het einde van lijden). ‘Juiste intentie wordt ook wel eens vertaald naar juiste gedachten, bevorderlijke gedachten of heilzame intenties. Met heilzaam of bevorderlijk bedoelen we dan bijdragend aan het reduceren of opheffen van Dukkha (lijden/ stress/ ongemak).’, zegt meditatieleraar Gerjan Schoenmaker op zijn website. De juiste intentie kan er dus voor zorgen dat je minder shit ervaart in je leven, of beter gezegd, er minder door wordt gegrepen. Want shit is onvermijdelijk natuurlijk.

‘Everything that happens in the universe begins with intention.’ – Deepak Chopra

Pas op!

Later die dag loop ik op m’n krukken (i.v.m. een kruisbandblessure) met mijn twee meisjes naar de speeltuin. Ze zigzaggen over het fietspad, en om de haveklap moet ik ze waarschuwen voor een fietser die passeert. Het geeft me stress. ‘Blijf maar aan de zijkant dames’, zeg ik eerst nog rustig. Maar als ik de ongeleide projectielen op de terugweg weer een paar keer moet corrigeren en er weer een fietser aankomt, schiet ik uit mijn slof. ‘Pas op’, schreeuw ik. En in een reflex, tik ik Joya behoorlijk hard met mijn kruk op haar arm. Ze brult het uit. Shit!

I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.’ – Michael Jordan

Opnieuw beginnen

Een van de pijlers in de MBSR-mindfulness training is ‘opnieuw beginnen’. Dit met een frisse blik bekijken van situaties gaat eigenlijk ook over intentie. Want een intentie hebben, geeft gelukkig de ruimte om keer op keer opnieuw in dezelfde valkuil te kukelen, tot je er op een dag omheen loopt. ‘Het lukt niet altijd in een keer’, zegt Gerjan Schoenmaker geruststellend op zijn website over het intentionele veranderproces. ‘Eenmaal op het pad van bewustwording, komen we vaak tot het inzicht dat we de dingen niet altijd heilzaam aanpakken. We zijn jaren lang op een bepaalde manier geconditioneerd. Veel overtuigingen en vaardigheden zijn dermate diep ingesleten, dat we het niet opeens kunnen veranderen. Dit vraagt geduld, begrip en liefde. Naar onszelf en naar anderen. Dit is een transformatieproces dat zich vaak gestaag ontvouwt.’

‘Intention is not something you do, but rather a force that exists in the universe as an invisible field of energy- a power that can carry us. It’s the difference between motivation and inspiration. Motivation is when you get hold of an idea and don’t let go of it until you make it a reality. Inspiration is the reverse- when an idea gets hold of you and you feel compelled to let that impulse or energy carry you along. You get to a point where you realize that you’re no longer in charge, that there’s a driving force inside you that can’t be stopped. Look at the great athletes, musicians, artists, and writers. They all tap into a source.’ — Wayne Dyer

Persoonlijke leefgids

‘Vanuit welke intenties leef je?’, vroeg mijn coach laatst. We hadden het over minder alcohol drinken en andere dingen waar ik onder andere gehecht aan ben; tv kijken, suiker, koffie. ‘Alle verslavende geneugten hebben snel genoeg door als je niet om de juiste reden wilt stoppen’, vervolgde hij. ‘Ga voor jezelf na waarom je je drinkgedrag, snoepgedrag of tv-gedrag wilt veranderen. Komt de intentie vanuit je hart of vanuit je hoofd?’ Z’n woorden brachten me terug bij de aandachtsoefeningen van Thach Nhat Hahn. Hoewel ik ze aannam, bleef ik afstand voelen tot de oefeningen, dus heb ik besloten om ze te herschrijven. In de vorm van een gedicht als een persoonlijke ‘leefgids’ en intentionele routekaart voor mijn leven.

Ik heb de intentie…

Om goed voor m’n lichaam
en geest te zorgen
Om vanuit m’n hart te leven,
nu in plaats van morgen

Om oude patronen 
te transformeren
Om op m’n bek te gaan

en te leren

Om mijn kinderen los te laten
en te verzorgen
Om mijn emotionele nalatenschap
te borgen

Om te delen
en te geven 
Om zo goed als het gaat 
compassievol te leven

Om helder te zien
en te kijken
Om niet dwangmatig voor genot
te bezwijken

Om dankbaar te zijn
voor de aarde
Om moeder natuur
te schatten op waarde

Om te werken 
met ziel en zaligheid
Om me te beoefenen
in hartkwaliteit

Om mijn geliefde te steunen
en haar bij te staan 
Om met haar een one-life-stand
aan te gaan 

Om dogma’s los te laten
en m’n gedachten te observeren
Om zonder oordeel
vriendelijkheid te cultiveren

Om liefdevol te spreken
en te luisteren met aandacht
Om de stilte
te ervaren als kracht

Om lief en leed
met naasten te delen
Om eerlijk te zijn
en heel mijn leven te spelen

Om te mediteren
en spiritueel te groeien
Om in de modder
als een lotus te bloeien

Om bewust te consumeren
en verstandig met geld om te gaan
Om niet te rennen
maar vaker stil te staan

Om mijn eigen pad te volgen,
wat men ook vindt
Om plezier te maken en te dansen
als een kind 

Om te voelen  
en te zijn
Om zowel vreugde te omarmen
als alle pijn 

Om aardig te zijn
en te beminnen
Om geduld, begrip en liefde te ontwikkelen
en telkens opnieuw te beginnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *