Boks, high five, knuffel, kus

Dag poppie, papa gaat werken. Knuffel?’ Geen reactie. ‘Liefie ik ga?!’ Het blijft stil. Iets harder dan maar. ‘Ha-llo!! Papa gaat. Zeg je even gedag?’ Nog steeds niks. Hmmmm… Ik ga voor de tv staan, en krijg zowaar een teken van leven. “Vooruit”, lijkt ze te denken. ‘Boks, high five, knuffel, kus

Contactgestoord

Mijn dochter lijkt wel een zombie als ze voor de tv zit: volledig in trance. Ik merk een andere gemoedstoestand bij haar als we in de ochtend geen tv kijken en wanneer wel. Soms ideaal hoor die tv, als ik moet koken, of even wil chillen. Maar het maakt haar ook soort van contactgestoord.

‘I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book.’ – Groucho Marx

Hangt er iets in de lucht?

‘Mijn dochter heeft ADHD.’ ‘Mijne ADD, en zelf heb ik ook ADD.’ ‘Na jaren onderzoek zijn wij uitgekomen op ADHD.’ De afgelopen week sprak ik diverse mensen; in mijn trainingen, op werk of vrienden in mijn vrije tijd. Wat me opviel: de woorden ADD en ADHD vielen wel erg vaak. “What’s going on!”, dacht ik. Moet ik me ook zorgen gaan maken voor mijn dochters? Hangt er iets in de lucht?

‘ADHD is just another word for fun, exciting and adventurous.’ – Julie Posey

We zitten in een magnetron

‘We zitten met z’n allen constant in een magnetron man’, zei een vriend tegen me woensdag bij een etentje. ‘Check alle netwerken, en wifi verbinden, waar je ook bent. Overal straling. Niet gek dat al die kinderen overprikkeld zijn.’ ‘Vandaar dat mijn haar uitvalt’, grapte een andere vriend gekscherend.
Serieus. We zijn constant online, met onze neus in de telefoon, i-pad of tv en worden dus voortdurend bestraald. Wat voor effect heeft dat eigenlijk op ons, en onze kids?

‘Nowadays, everybody assumes, when they wake up in the morning, if they have a question, it will get answered. Because they have the internet. No matter what the question is, someone will answer their question.’ – Jack White

Onzichtbare straling

Wifi-straling is onzichtbare elektromagnetische straling, er wordt warmte opgewekt, hetzelfde effect dat magnetrons gebruiken, vandaar de vergelijking van mijn vriend. Onderzoek wijst uit dat er –gelukkig- nog geen schadelijk effecten zijn gevonden bij mensen die aan Wifi-straling zijn blootgesteld. Maar toch? Ik krijg die magnetron niet uit mijn hoofd…

‘Our highest endeavor must be to develop free human beings who are able of themselves to impart purpose and direction to their lives. The need for imagination, a sense of truth, and a feeling of responsibility—these three forces are the very nerve of education.’ – Rudolf Steiner

Vrije school

Mijn dochter gaat volgend jaar naar school. Spannend. We kiezen voor een vrije school. Vrij staat voor: vrij van overheidsbemoeienissen. Wist ik niet. Een oude term. Want de meeste vrije scholen moeten ook gewoon targets halen tegenwoordig. Ook de nieuwe school van mijn poppie. Wat me aanspreekt is dat ze leren met het hele lichaam, en ze doen veel met de natuur én werken zonder tablets en digi-boards. Een kleine digitale tegenbeweging. Lekker old-school. Wifi hebben ze wel trouwens…

‘Living with ADHD is like being locked in a room with 100 Televisions and 100 Radios all playing. None of them have power buttons so you can turn them off and the door is locked from the outside’. – Sarah Young

ADD of ADHD

Of er een relatie is tussen ADD of ADHD, en wifi-straling, of de toenemende mate dat kinderen online zijn, durf ik geen uitspraken over te doen. ‘Misschien is ADD en ADHD de nieuwe standaard modus van mensen, en bestaat de diagnose over 15 jaar niet meer’, vulde die vriend van me nog in aan op zijn magnetron-verhaal. Bullshit? Who knows?

‘In modern society most of us don’t want to be in touch with ourselves; we want to be in touch with other things like religion, sports, politics, a book – we want to forget ourselves. Anytime we have leisure, we want to invite something else to enter us, opening ourselves to the television and telling the television to come and colonize us.’ – Thich Nhat Hanh, Being Peace

Trance-zombies

Wat ik wel weet, is dat ik me zorgen maak over de toenemende digitalisering. Zijn we geen trance-zombies aan het creëren? Als ik in het OV zit, en ik zie iedereen naar zijn smartphone staren, dan bekruipt me toch het idee, dat dit niet goed is. Een oplossing heb ik niet. Ja, mijn kind naar een vrije school sturen, een beetje mediteren… en thuis kan ik het online-gedrag gelukkig doseren. Hopelijk stimuleert het mijn dochters wat vaker gedag te zeggen, uit zichzelf. Of is dat whishful thinking, en moet ik het doen met een appje straks: -Doei pap. Boks, high five, knuffel, kus-.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *