Meer

‘We zijn op aarde gezet om beter te worden’, zei Louis van Gaal na de voetbalwedstrijd Manchester United – Club Brugge tegen een verslaggever van SBS6. Van Gaal heeft een eigenzinnige kijk op het leven, maar met zijn uitspraak weerspiegelde hij wat velen van ons denken. Het moet beter, meer, groter en anders. Het is nooit genoeg.

Simpel en tevredenyhe
‘You have enough’, staat gedrukt op een tasje dat ik kocht in meditatie-oord Plum Village. Het is een kreet van Thich Nhat Hanh. De Vietnamese Boeddhistische leermeester zegt dat er voor iedereen meer dan genoeg condities aanwezig zijn om hier en nu gelukkig te zijn. ‘Je hoeft niet naar de toekomst te rennen voor meer en meer.’ Of zoals de filosoof Socrates, die geloofde dat ieder wijs persoon een simpel en tevreden leven kan leiden. De Griekse wijsgeer struinde tot verbazing van velen urenlang op z’n blote voeten over de markt, niet om spullen te kopen, maar om z’n ogen de kost te geven. Hij zei: ‘Ik hou ervan om daar rond te lopen en te ontdekken hoeveel dingen ik niet nodig heb om gelukkig te zijn.’

“He who is not contented with what he has, would not be contented with what he would like to have.” ― Socrates

Innerlijke Louis
‘Dave, gewoon op de werkvloer aanwezig zijn, is meer dan genoeg’, zei een lieve collega een paar maanden terug tegen me. Ik was niet tevreden met m’n werk, legde de lat voor mezelf heel hoog, wilde beter presteren, meer doen. Alsof Louis van Gaal op mijn schouder zat te drammen. De opmerking van m’n collega steunde me, maar het is voor mij een flinke oefening om niet naar mijn innerlijke Louis te luisteren. Ook in mijn dagelijks leven verwacht ik van mezelf dat ik constant meer leer en alsmaar liefdevoller ben. Tegen beter weten in soms. Want uiteraard mag ik groeien in het leven, dat is iets heel natuurlijks, een boom groeit ook prachtig, maar heeft die de ambitie om de hoogste boom van het bos te worden, denk je? Eh nee, alleen de mens heeft van het “groeien” haast een obsessie gemaakt.

Meer-drang
‘Neem anders een colaatje tussendoor’, zegt mijn vriendin wel eens, als ik biertjes aan het tikken ben. Meestal luister ik niet, het enige wat ik denk is, meer bier. Ik merk wel dat ik me steeds vaker bewust ben van mijn meer-drang, en zie dat meer me veelal niet zoveel positiefs oplevert. Meer bier zorgt alleen maar voor een dikkere kater bijvoorbeeld. Loop ik te lang door de stad om kleren te kopen, dan bekruipt me een ongemakkelijk gevoel van heblust. Later denk ik, wat moet ik met al die kleren. Meer is heel erg korte termijn denken. Zo is uit onderzoek gebleken dat winnaars van een loterij na enkele maanden net zo gelukkig of ongelukkig zijn als voor hun fortuinwinst. Meer betekent dus absoluut niet, meer gelukkig.

Shocking
Al surfend over internet stuitte ik van de week op de website van worldometers. De pagina bevat tellers met allerlei real-time statistieken over de aarde. De site ademt meer. De tellers tonen bijvoorbeeld dat bepaalde hulpbronnen zoals gas (+/- 160 jaar) en olie (+/- 40 jaar) snel opraken. Ik vond ‘t shocking om te zien. Door alsmaar meer te willen, verwaarlozen we de aarde. Elke minuut verdwijnt er op de wereld een enorm stuk oerwoud met een oppervlakte van zesendertig voetbalvelden en door overconsumptie dreigen sommige dieren uit te sterven. ‘Als de aarde je lichaam was, zou je kunnen voelen op welke plekken ze allemaal lijdt’, stelt Thich Nhat Hanh. Wij ZIJN de aarde. Gelukkig raken steeds meer mensen zich hiervan bewust. En meer is in dit geval wel positief, denk ik.

“Your hand opens and closes, opens and closes. If it were always a fist or always stretched open, you would be paralysed. Your deepest presence is in every small contracting and expanding, the two as beautifully balanced and coordinated as birds’ wings.” ― Rumi

Tussenweg
In de lijn van de woorden van Rumi geloof ik dat er ergens een tussenweg is tussen onze groeilust en tevreden zijn met wat is, oftewel;  soms een onsje meer, soms een onsje minder. Is het dan ooit genoeg? Rationeel gezien zeg ik ja, omdat ik weet dat alleen dit moment telt, en in al zijn imperfectie of perfectie compleet is. Onderbewust klopt m’n innerlijke Louis op de deur, die zegt dat ik meer moet reizen, vaker moet surfen of meer wat dan ook. Daar is niks mis mee, zolang ik me daar maar bewust van blijf. Wie weet doe ik dan ooit nog eens ‘n biertje met Louis, of zelfs een colaatje….

meer, meer, meer, meer
een meer aan woorden
meer in de leer

meer, meer, meer, meer
meer oud zeer
meer wonden door m’n speer

meer, meer, meer
meer inkeer
meer atmosfeer
lichter dan een veer

meer verdomme, meer, meer, meer
meer ambieer
meer mediteer
meer drijfveer
meer accepteer

meer, meer, meer, meer, meer en meer
meer minder meer
zondermeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *