Warme deken

‘Voel je passie voor mij?’, vroeg mijn vriendin laatst aan me nadat we de film The Broken Circle Breakdown hadden gezien bij de Pleinbioscoop in Rotterdam. De film gaat over de passievolle liefde tussen een man en een vrouw, die hun kindje verliezen.

Werkelijkheid
De Belgische film is geen feel good movie, maar toch blijft naderhand een romantisch beeld hangen van twee geliefden die voor elkaar willen sterven. Een beeld dat niet geheel overeenkomt met de werkelijkheid. Logisch, want het verhaal is fictief. Maar we zijn als mens geneigd om wat we zien op beeld wel als werkelijk waar te zien. Omdat we bijvoorbeeld graag geloven in romantiek. Romantische films zijn daardoor populair. Maar het vertroebelt ons beeld van de werkelijkheid.

Zelf doen we daar in mindere mate aan mee. Denk maar aan het blije fotoboek dat je maakt van je vakantie, waarin je ook geen foto’s plaatst van die ene ruzie nadat je verdwaalde in de straten van Parijs of van het moment dat je met je blote voet in een stuk glas trapte. Ik bedoel maar te zeggen dat we de dingen soms iets mooier maken dan dat ze zijn.

Momentele passie
Hetzelfde geldt voor passie. Want wat is dat werkelijk? Als ik mijn vriendin diep in haar ogen kijk tijdens een heftige vrijpartij, een gedicht voor haar schrijf, een ontbijtje met liefde fix, een picknick bedenk op het balkon of urenlang filosofeer over het leven met haar. Dan voel ik passie! Voor mij zit de passie dus in momenten.

Toen mijn vriendin na de film dus vroeg, of ik passie voor haar voel? Zei ik, zonder te aarzelen, ‘Ja.’. Denkend aan bovenstaande momenten. Maar de vraag irriteerde me wel, omdat ik zelf soms ook bezig ben met die kwestie. Even hield ze me een spiegel voor. Want ik word ook beïnvloed door wat ik zie en verwacht.
Ik ben altijd op zoek geweest naar een allesoverheersende passievolle liefde. Hét romantische ideaal. Inmiddels ben ik bijna 35 jaar oud en heb ik die esthetische liefde en oneindige passie niet gevonden. Zo ben ik nu op een punt in mijn leven beland dat ik probeer te genieten van momentele passie en belangrijker nog, veel meer waarde hecht aan de liefde, veiligheid en warmte die mijn vriendin mij geeft.

Warme deken

Al weken
Geil
Gezellig
Onder een warme deken

Al weken
Lief
Lollig
Onder een warme deken

Al weken
Veilig
Vertrouwd
Onder een warme deken

Al weken
Wakker
Wijs
Onder een warme deken

One Comment

  1. Linsey

    Je omschrijft heel mooi dat je passie uit die mooie momenten haalt, die je boven mooi hebt beschreven. Maar allesoverheersende passievolle liefde? Denk je dat je die ooit nog gaat beleven? Of is die gedachte ook niet beinvloedt door wat we zien, horen en vooral verwachten en naar verlangen door invloeden van buitenaf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *